Οι κατώτερες και από τον βασικό μισθό συντάξεις αναγκάζουν τους συνταξιούχους να δουλεύουν στα βαθιά γεράματα

Αντριάνα Βασιλά

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η τάση να συνεχίζουν την εργασία τους οι Έλληνες μετά την σύνταξη.

Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι που εργάζονται, και δηλώνουν την εργασία τους στον e-EΦΚΑ, έχουν πλέον ανέλθει στους 190.000 περίπου – από μόλις 36.000 πριν ένα χρόνο. Το σύνολο όσων λαμβάνουν σύνταξη είναι (2.486.565 άτομα).

Αν σε αυτό το νούμερο λάβουμε υπ’όψιν ότι το 27% των συνταξιούχων (σχεδόν 680.000 άτομα) είναι άνω των 81 ετών, που είναι δύσκολο εκ των πραγμάτων να εργαστούν, αμέσως το ποσοστό των εργαζόμενων ανάμεσα στους συνταξιούχους ως 80 ετών ανεβαίνει κατα πολύ!

Στην αύξηση αυτή συνετέλεσαν καθοριστικά η νέα διάταξη, που αντί για περικοπή του 30% της σύνταξης σε όσους εργάζονται, επιβάλλει πόρο 10% επί του μισθού υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Βέβαια στην πράξη, για την πλειονότητα των συνταξιούχων που εργάζονται ως μισθωτοί, ακόμα και με τη νέα ρύθμιση, η υπερφορολόγηση μειώνει κατά πολύ τα όποια -συνήθως χαμηλά- συμπληρωματικά εισοδήματα.
Όπως και να έχει φαίνεται ότι η σύνταξη για το μεγαλύτερο ποσοστό που στρέφεται σε παράταση του εργασιακού του βίου, δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, με αποτέλεσμα η εφ’όρου ζωής εργασία, ακόμα και για όσους ανήκουν στην «τρίτη ηλικία», πλέον προβάλλεται ως λύση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι 6 στους 10 συνταξιούχους στην Ελλάδα έχουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, με τη μέση σύνταξη να μην ξεπερνάει τα 820 ευρώ μεικτά. Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ-Πληροφοριακό Σύστημα Ήλιος), σχεδόν οι 4 στους 10 συνταξιούχους (38,5% ή 958.188), λαμβάνουν λιγότερα από 660 ευρώ καθαρή σύνταξη. Από αυτούς σχεδόν μισό εκατομμύριο, (496,392), λαμβάνουν συντάξεις, κάτω από 470 ευρώ καθαρά.

Ωστόσο και στην Ευρώπη ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται μετά την σύνταξη βαίνει αυξανόμενος. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 64 έτη.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Eurostat, η πλειοψηφία των ατόμων δεν εργάστηκε (22,4%) ή σταμάτησε να εργάζεται (64,7%) στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των 6 μηνών που ακολούθησαν τη λήψη σύνταξης γήρατος.

Μόνο το 13% συνέχισε να εργάζεται, βάση την έρευνα που διενεργήθηκε το 2023.

ΠΗΓΗ Ποντίκι

Νεότερη Παλαιότερη