Η τελευταία παγκόσμια έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με το 33% αυτών να αφορά άμεσες ιδιωτικές πληρωμές – ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. (15%).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση του 2023 για τη χώρα μας (με στοιχεία του 2021), η Ελλάδα διέθεσε λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου των συνολικών δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε. (1.874 ευρώ ανά άτομο έναντι 4.029 ευρώ στην Ε.Ε.). Από αυτά, σχεδόν το 38% αφορά ιδιωτικές δαπάνες υγείας, έναντι μόλις 18% στην Ε.Ε.
Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών δαπανών έχει τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών (33%), ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ε.Ε. (15%).
Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα τα ποσοστά των αναφερόμενων μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη άγγιξαν το 9% – ποσοστό τετραπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. (2,2%). Στη φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ, με στοιχεία για το 2023, τα ποσοστά του πληθυσμού με αναφερόμενες μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγείας ανέρχονται στην Ελλάδα συνολικά στο 11,6%. Από αυτούς, το 9,4% ανέφερε ως βασικό λόγο το υπερβολικά υψηλό κόστος.
Πρόκειται μακράν για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ε.Ε. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 2,3%, εκ των οποίων μόλις το 1% αναφέρει ως αιτία το υψηλό κόστος.
Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά όσων δεν μπορούν να καλύψουν ιατρικές εξετάσεις, τα οποία φτάνουν το 16,7% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα, έναντι 3,3% στην Ε.Ε.
πηγή Kontra News